top of page

Fotografie in tijden van corona

Potverdorie in welke situatie zijn we eigenlijk terechtgekomen? Sinds het vorige bericht en de huidige situatie is er veel veranderd. Momenteel zitten we in een echte lockdown (light) en zijn niet essentiële verplaatsingen verboden. Alle plannen om de lente mooi in beeld te brengen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Enfin dat dacht ik toch want bij een lockdown light mag er wel nog gewandeld & gesport worden. Dus tegenwoordig trek ik er met de fiets op uit en blijf ik zoveel mogelijk in de buurt, meestal op een uur dat de rest van het dorp nog in een diepe slaap is “social distancing” is dus gegarandeerd. Als ik mijn verzameling corona foto’s tot op heden overschouw ben ik eigenlijk wel tevreden, rekening houdend met de beperkende situatie. Net voor de lockdown light in werking trad moest ik voor het werk naar een vergadering in Bornem. Uiteraard heb ik van deze gelegenheid gebruik gemaakt om even een ommetje te maken naar de oude Schelde met aan de overkant het ‘kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde’


In de eerste week van de lockdown kreeg ik het bericht van de fotoclub met de vraag of we foto's wilden nemen van het dorp tijdens de corona crisis, dit was voor het maandelijkse gemeenteblad.

De tijd die ik hiervoor kreeg was heel krap, op 3 dagen moest de opdracht afgeleverd worden. Ik denk wel dat ik een een aantal typische beelden heb kunnen maken van een gemeente tijdens corona maatregelen. De foto die mij meest in het geheugen zal blijven is dat ik op mijn buik kon gaan liggen midden in de drukste straat van het centrum.


Impressie van Edegem tijdens de corona maatregelen. (Klik om te vergroten.)


Ondertussen is de lente in volle gang gekomen. We zitten zelfs 1 à 2 weken op voorsprong tegenover andere jaren, dit zal wel met de veel te zachte winter te maken hebben. Haspengouw & het hallerbos zitten er dit jaar niet in, maar dichtbij zijn er ook bloesems te vinden en ze tonen dit jaar weer hun volle pracht. Ik heb de indruk dat de bosanemoontjes het ook heel goed doen. Tijd om weer het pentacon lensje boven te halen en wat aan macro fotografie te doen.


Met een lens uit DDR tijd bloemetjes fotograferen. (Klik om te vergroten).


Het is steeds een uitdaging om in de sterk verstedelijkte zuidrand van Antwerpen vergezichten te fotograferen. Daar komt nog bij dat het schitterend mooi weer is met een heel lage luchtvochtigheid, mistige ochtenden en mooie luchten zijn dan ook eerder een uitzondering deze lente. Toch waag ik het er af en toe op om op een nachtelijk uur op te staan (toch volgens mijn huisgenoten) Met wisselend succes zit er dan toch een foto bij die de website haalt, zo ook die van de Edegemse beek. Hier komt ik zeker nog eens terug bij een mistige ochtend of als de gewassen groter zijn.Op goede vrijdag moest ik voor een opdracht richting het waasland. Deze streek ken ik als mijn broekzak dus iets vroeger uit mijn bed en 5 minuutjes omrijden moest kunnen bij deze essentiële verplaatsing. De tulpen waarvoor ik was omgereden waren al geoogst en op de terugweg kwam ik een heel mooie tafereeltje tegen van een aantal paarden in de wei. Met de telelens, tegenlicht en restjes herfstbladeren in de voorgrond is dit een heel romantisch plaatje geworden.


Iets verderop kwam ik een fruitboomgaard tegen die ik zo creatief mogelijk in beeld wist te brengen met diezelfde telelens en dauwdruppels in tegenlicht.Nog steeds op goede vrijdag zag ik een Facebook bericht passeren van collega Victor met een geweldige foto van de Boniverlei die me onmiddellijk inspireerde. De Boniverlei in Edegem is gekend door de kilometers lange rijen Japanse kerselaren aan beide zijden van de straat. Het mooiste gedeelte van de straat is in de buurt van de Mechelsesteenweg waar de oudste bomen staan in combinatie met statige huizen & oude villa's. Zelf was ik er nog nooit geweest in de lente als de bloesems in bloei staan. Wel voorbij gereden maar nooit gefotografeerd. Dit was dus het ideale moment om op de fiets te springen en in het avondlicht al een verkennend tochtje te maken met de camera op zak. Wauw was is dit mooi zeg, de volgende ochtend ben ik terug gekeerd om de bloesems ook in het ochtendlicht vast te leggen.

Wat de rest van het (voor)jaar met zich meebrengt is nog koffiedik kijken. Het belangrijkste is dat we gezond blijven en zoveel mogelijk in ons kot. Indien je toch buitenkomt voor welke activiteit dan ook probeer het zo veilig mogelijk te houden. Goede foto's zijn leuk maar een goede gezondheid is nog belangrijker.


Niet alle foto kunnen in dit bericht gepubliceerd worden. Op deze pagina vind je een overzicht van de foto's genomen in Edegem.

bottom of page