top of page

Blij met de kleine dingen

21 maart 2019


Een tijdje geleden heb ik via 2dehands.be een oude pentacon lens op de kop kunnen tikken. Niet dat ik zo’n freak ben voor retro spullen maar ik heb er wel een zwak voor, veel van die oude dingen hebben een bouwkwaliteit die nieuwe spullen in de verste verte niet benaderen. Zo heb ik ook nog een Lenco platenspeler uit de jaren 70, een Quad stereo versterker en nu dus ook een pentacon 50mm f/1.8 lens. Met deze lens kan je zo dichtbij focussen dat zelfs zonder tussenring de prachtigste close-up foto’s te maken zijn. Deze lens is gebaseerd op Meyer-optik Görlitz 50 mm 1,8 objectief. Het bokeh is vergelijkbaar met het legendarische Trioplan bokeh. Afhankelijk van de achtergrond zijn dat mooie speelse lichtvlekken ( het zg. soap bubble bokeh). Via kortingCamera.nl heb ik een adapter besteld zodat ik dit lensje op mijn Nikon kan gebruiken.


Mijn eerste indruk was al direct positief en ik had direct hetzelfde gevoel als toen ik mijn lensbaby probeerde, ik kan niet beschrijven welk gevoel deze lensjes en de foto’s die ermee gemaakt zijn bij mij teweeg brengen dus ik hou het op sfeer & karakter.

Alhoewel dat de lens het uitstekend doet zonder tussenring kon ik het toch niet laten om er toch één te gebruiken. Zo kan ik deze lens ook gebruiken om héél dichtbij te fotograferen en een macro effect te hebben, bij insecten en beweegbare onderwerpen zal dit uiteraard iets moeilijker zijn dan een echte macrolens maar ik doe het er mee. Close-up foto's en macro is iets waar ik af en toe mee bezig ben, het hoeft er niet altijd mooi weer voor te zijn en in je buurt vind je steeds geschikte onderwerpen. En zo kom ik bij de titel van der post "ik ben blij met de kleine dingen" :-)

Comentários


bottom of page