top of page

Landschaftspark Duisburg-Nord

18 02 2019


Mijn goede vriend Joris belde onlangs met de vraag of ik op zaterdag niet mee wou met zijn fotoclub naar het Landschaftspark Duisburg in Duitsland. Voor een uitstapje op zaterdag en een hele dag fotograferen ben ik altijd wel te vinden dus ik contacteerde hem de dag nadien met de melding dat ik meeging. Het domein is een verlaten staalfabriek dat midden in het ruhrgebied “het industriële hart van Duitsland” ligt. De staalfabriek heeft gewerkt tot 1985 en vandaag heeft de natuur terug zijn plaats een beetje ingenomen. De zaden van over heel de wereld die in het ijzererts zaten begonnen zich hier namelijk te ontwikkelen, zij zorgen nu voor mooie gekleurde bloemen en verschillende soorten bomen tussen de industriële gebouwen, alleen was daar begin februari nog niet veel van te merken.


De meeste gebouwen in het park worden tegenwoordig voor recreatiedoeleinden gebruikt. Zo heeft men vanaf de voormalige hoogoven 5 een goed uitzicht over Duisburg en omstreken (ik durf hier niet op) , kan men duiken in de gastank, en zijn in een deel van de ertsbunkers enkele klimmuren aangelegd en klimroutes uitgestippeld. Bovendien worden in het park regelmatig evenementen georganiseerd.


's Avonds is heel de site prachtig verlicht in alle kleuren van de regenboog.


Dit zou dus vooral overdag urbex fotografie worden iets dat ik nog niet veel gedaan had en ‘s avonds avond/nacht fotografie.

De bewuste zaterdag was één van de warmste februari dagen ooit en er stond een strakblauwe lucht met geen enkel wolkje, niet het beste weer om overdag te fotograferen. Een plan B had ik eigenlijk niet want ik had maar 2 lenzen bij; namelijk een 16mm groothoek en mijn 24-70mm. Het werd vooral genieten van het mooie weer, de zeer aangename temperaturen en mooie plekjes zoeken tegen dat het donker werd. Uiteindelijk kwam ik thuis met ⅓ foto’s die overdag genomen waren en de rest vooral in het donker.We zijn weer een ervaring rijker, leuke mensen ontmoet van fotoclub imago in Hamme en een locatie die de moeite is om terug te komen. Zeker bij bewolkt weer, dramatische luchten en als de bomen in bloei staan zijn er hier overdag prachtige foto's te maken. Als je geen hoogtevrees hebt zoals ik kan je ook nog indrukwekkende panorama's maken van het omvangrijke Ruhrgebied.


Comments


bottom of page