top of page

2 maand met enkel een telelens


Toen ik begin oktober in Wales was voor een fotoreis (zie vorige blog) was ik eigenlijk zowat de enige die regelmatig de telelens voor landschappen gebruikte, de overige deelnemers waren er eigenlijk wat over verbaasd dat je met de telelens ook mooie landschappen kunt vastleggen. Het is dus nog steeds een misvatting dat je vooral over een groothoeklens moet beschikken om landschappen vast te leggen en om eerlijk te zijn dacht ik dit ook in het begin. Ik ben dan de uitdaging met mezelf aangegaan om een hele tijd maar één lens mee te nemen namelijk. mijn 70-300 mm telelens. Ik doe dit wel vaker rondlopen met één lens, dit om het fotograferen spannend te houden en om jezelf te dwingen anders naar een onderwerp of landschap te kijken.

Het type lens heeft een groot effect op je compositie. Met een telelens wordt het beeld in elkaar gedrukt, hoe langer de lens hoe minder diepte de foto heeft. Het perspectief wordt beperkt, het lijkt of objecten dichter bij elkaar staan. Een langere lens geeft meer onscherpte, dit kan je ook creatief gebruiken met oa. doorkijkjes. Voor mij hoeft niet alles scherp te zijn in een landschapsfoto onscherpte kan ook sfeer en diepte in je foto creëren en kan de nadruk op het onderwerp leggen door dit wel scherp weer te geven. Een groothoeklens legt de nadruk op diepte, ze tonen de achtergrond en tonen het onderwerp in zijn/haar omgeving. De voorgrond wordt zeer dominant waardoor je een uniek perspectief krijgt, een bloem in de voorgrond kan net zo groot worden weergegeven als de berg of kerk in de achtergrond.


Als je diepte in je landschappen wilt krijgen met een telelens zul je iets creatiever moeten zijn, meer gebruik maken van een leidende lijn bv. Een voordeel van een telelens is wel dat je landschappen beter kan aansnijden en storende objecten weg kan laten, zeker in ons druk bebouwde landje is dit geen overbodige luxe.


Een aantal foto's die genomen zijn in deze periode kan je hier bekijken. (Je kan ze groter weergeven door ze aan te klikken). Ik hoop dat jullie er iets van kunnen opsteken, ikzelf in ieder geval wel, zowel met het gebruik van de telelens in mijn landschapsfotografie als het exclusief gebruik van één lens. Zoals ik het in de inleiding heb vermeld het dwingt je toch om steeds anders naar een landschap of onderwerp te kijken.

Yorumlar


bottom of page